Artikler

Les mer om våre ansatte, forretningsområder, samarbeidspartnere og bedriftsnyheter.
Pil Se alle artikler

Gratulerer med 105-årsdagen!

Sjø bygninger og båter jpg-1 (1)
17. oktober 1916 ble selskapet a/s Frydenbø Slip & mek. Verksted formelt stiftet - 105 år siden! Frydenbø Group er fortsatt et familieeid selskap, men har vokst seg til et stort og bærekraftig konsern - en betydelig aktør innen forretningsområdene; Bil, Industri, Eiendom og Marine. 

I oktober 1916 ble Karl Gjøvaag og tre kompanjonger enige om å starte et selskap. Formålet, slik det senere ble nedfelt i vedtektene lyder slik: "§ Aktieselskabets formaal er drift av ophalingsslipper, mekanisk verksted, reparation af motorer, maskiner og derved forbunden virksomhet.

Fortellingen om Frydenbø er en historie om pågangsmot, gründerånd og langsiktighet. Samtidig er det beretningen om krevende prioriteringer og personlige prøvelser. Alle bedriftseiere vet at det å drive en virksomhet ikke er en jobb. Det er en livsstil som påvirker hele familien. 

Gjennom 105 år har familien Gjøvaag og selskapet Frydenbø trosset motgang og fallende markeder, kjempet seg gjennom kriger og revolusjoner og hamlet opp med konkurrenter og konjunkturer. Det har gitt resultater. 

I tre generasjoner har Gjøvaagene sett muligheter - og grepet dem. Førstemann ut var Karl Gjøvaag, som tidlig på 1900-tallet forlot hjemplassen Gjøvaag på Tysvær og reiste til byen for å skape sin egen fremtid. I 1916 la han grunnsteinen for dette selskapet. Gjennom et langt liv bygget han et solid fundament for en livskraftig bedrift.

Hans sønn, Hans Erik Gjøvaag, videreførte arven fra sin far. I samarbeid med senior la han grunnlaget for at Frydenbø ble en stor, internasjonal aktør. Fra å reparere skip ble utvikling og produksjon av styremaskiner en stadig viktigere del av virksomheten. Det ble fundamentet for en eventyrlig vekst og en kommersiell suksess. 

Stor båt jpg (1)

Det sies om familiebedrifter at første generasjon bygger opp, andre generasjon holder det ved like og tredje generasjon river ned alt sammen. Historien om Frydenbø viser at den tesen ikke stemmer! Tredje generasjons Knut Herman Gjøvaag har befestet Frydenbøs posisjon som en seriøs næringslivaktør, med base i Bergen, aktivitet i hele Norge og kunder over store deler av verden. I tillegg til en solid omsetningsvekst har han sørget for at virksomheten har fått flere ben å stå på.

Det sies at oppstarten som Volvo-forhandler i Bergen tidlig på 1990-tallet var Knut Hermans svenneprøve i familiebedriften. Den prøven besto han med glans. At Frydenbø i dag er blitt et husholdsnavn, som alle vestlendinger har et forhold til, skyldes nok i stor grad at konsernets bilforhandlere har lykkes godt. Frydenbøs suksess omfatter langt mer enn bilvirksomheten, og strekker seg ut over de syv hav. 

Historien om Frydenbø viser hva som er mulig å få til, når man våger å se muligheter, tør å satse og tar vare på sine ansatte. Det har Frydenbø gjort gjennom tre generasjoner. 

Tekst hentet fra Frydenbøs jubileumsbok.

 

Les også: Ønsker seg magisk stemning på Frydenbøtribunen!

 

Les mer om Frydenbø her

profil

Ola Nordmann

Tittel

Frydenbø AS

eksempel@epost.no