Artikler

Les mer om våre ansatte, forretningsområder, samarbeidspartnere og bedriftsnyheter.
Pil Se alle artikler

Her får vi som lærlinger prøvd alt!

bilde -20220901-135019-97b0533e-1

Trude Toft (20) fra Knarvik er førsteårs-mekanikerlærling, og begynte hos Frydenbø Bilsenter Åsane i august 2021. Hun har omtrent et år igjen av sin læretid, og er allerede på god vei mot å bli bilmekaniker!


Byttet studieretning på videregående

I utgangspunktet var Trude ferdig med både VG1 (TIP) og VG2 (Industriteknologi), men hun oppdaget en interesse for å skru på bil og elektrisk arbeid gjennom venner.

- Jeg valgte å snu retning og søkte meg inn på linjen kjøretøy på Årstad Videregående. Det skumleste var å bestemme meg for å gå på skole et år til. Det holdt meg litt tilbake siden jeg egentlig var ferdig med skolegangen, men jeg er glad jeg gjorde det, forteller hun.

På skolen hadde Trude en lærer som fulgte med – og la merke til potensialet hennes. Han mente at hun kunne bli tekniker, og ordnet med utplassering hos Frydenbø Bilsenter i Åsane.

- Da jeg var på besøk på verkstedet og fikk snakket med verkstedsjef Per Flygansvær, fant jeg ut at dette kunne være noe for meg. Jeg ble godt kjent med alle og hadde lyst til å være der lenger, sier hun.

 

Ikke som alle andre verksteder

Hos Frydenbø er en av tre strategiske fokusområder «team». Når nye lærlinger kommer til, legges det vekt på at de skal føle seg velkommen og som en del av «Team Frydenbø».

- Frydenbø er ikke som alle andre verksteder. Her får vi som lærlinger prøve alt mulig! Vi får ringe til kunder, skru på mye forskjellig, hente deler og biler, og levere ferdige biler. Arbeidet er veldig variert. Vi blir også plassert i eget team tidlig. Jeg kom i team allerede etter to måneder, som var veldig kjekt, smiler hun.

Hverdagen for en lærling hos Frydenbø Bilsenter er med andre ord allsidig – og noen ganger dukker det opp jobber på verkstedet som er vanskeligere enn andre, men Trude har ingenting imot en utfordring.

- Jeg hadde en spesielt komplisert jobb hvor en viftemotor var ødelagt. Den ligger bak midtkonsollen. Jeg måtte demontere mye for å komme frem, og bruke spesialverktøy for å få den ut. Det var egentlig tomannsarbeid, og å jobbe på den alene var utfordrende. Jeg fikk hjelp fra de andre på verkstedet og klarte det til slutt! Forteller Trude.

Trude collage

Er som en stor familie

Trude forteller at arbeidsmiljøet og kulturen på verkstedet er veldig bra, og at de er som en stor familie.

- Her blir alle tatt godt imot, uansett kjønn. Det er ingen som endrer oppførsel, eller diskriminerer fordi det jobber kvinner her. Det henger heller ikke plakater av halvnakne kvinner på veggen - som er en gammel stereotypi, påpeker hun.

Videre forteller hun at det beste med å jobbe i Frydenbø er at hun kan snakke med alle sine kollegaer, le og ha det gøy på jobb.

- Det er veldig kjekt å jobbe her, legger hun til.

 

Eksperter på å bytte fjær

Nå jobber Trude i team med Amalie, som nylig har bestått fagbrevet.

- Vi har det kjempegøy sammen og støtter hverandre i alt. Dersom en av oss har en tung dag, hjelper vi hverandre med å få humøret opp igjen, smiler hun.

Aller best liker hun å jobbe med interiøret i bilene. For eksempel om det har vært en vannlekkasje, og hun må demontere alt av interiør og sette på plass igjen etter utbytting.

- Når det gjelder mekanisk arbeid, liker jeg best når en fjær må byttes. Det har jeg og Amalie blitt eksperter på! Vi har fått en god rutine på det, og kan utføre jobben på veldig kort tid. Det er veldig gøy, forteller hun.

bilde -20220901-135650-e77727ed-1

Like lett for jenter som det er for gutter

I 2022 er det fortsatt et flertall av menn som er utdannet mekanikere, og det er mangel på både arbeidskraft og kvinner i bransjen. Oppfordringen fra Trude er å ta utfordringen på strak arm, og ta seg tid til å prøve ut om yrket kan være interessant.

- Først og fremst - go for it! Vi trenger flere kvinner i yrket. Det kan virke utfordrende, og det er mye man skal lære - men det er like lett for jenter som det er for gutter. Det gjelder å sette seg inn i faget, følge godt med og prøve seg litt frem, sier hun.

Muligheten til å prøve seg i yrket var det som gjorde at Trude fant ut at hun ville bli mekaniker.

- Under utplassering får vi bli kjent med hvordan det er å skru, og man merker kjapt om det er et yrke som passer. Spesielt om du får muligheten til å teste det ut en uke eller to. Det gjorde at jeg fant ut hva jeg ville bli! Avslutter hun.

profil

Ola Nordmann

Tittel

Frydenbø AS

eksempel@epost.no